Novinky

AGEL Vyšší odborná škola zdravotnická završila úspěšně svůj první akreditovaný kurz Sanitář v Olomouckém kraji

Devět absolventek – původně žen různých profesí, úspěšně prošlo jak teoretickou, tak praktickou výukou, a získaly kompetence pro práci ve zdravotnických, lázeňských nebo lékárenských zařízeních. Novým směrem se tak může ubírat například kariéra někdejší lesní dělnice, uklízečky, servírky nebo pracovnice v sociálních službách.

AGEL Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická není v oblasti nabízení vzdělávacích kurzu žádným nováčkem. Kurzy, které nabízí v Moravskoslezském kraji, se těší enormnímu zájmu. Škola má na kontě už přes 200 úspěšných absolventů. Zájemce láka zejména stabilní práce ve zdravotnictví. „Délka sanitářského kurzu je necelé tři měsíce, během kterých účastníci absolvují jak teoretickou, tak praktickou výuku. Odborná praxe probíhá ve zdravotnických zařízeních AGEL, kde kurzisté nahlédnou na různá oddělení a seznamují se s chodem nemocnice“, uvádí Mgr. Alžběta Panáková, zástupkyně ředitele školy.

Praktická část prvního přerovského kurzu proběhla v Nemocnici AGEL Přerov, kde frekventantky absolvovaly stáže na interním oddělení nebo v léčebně dlouhodobě nemocných. Výjimkou nebyla návštěva operačních sálů, oddělení sterilizace nebo oddělení patologické anatomie. Exkurze poskytla účastnicím zajímavý pohled do různých aspektů zdravotnické praxe.

„Celý kurz byl doprovázen příjemnou atmosférou a velkým zájmem účastnic o nové teoretické vědomosti a praktické dovednosti. Mnohé z nich samy svými životními příběhy a zkušenostmi např. poskytnutí první pomoci, péče o blízké, obohatily tento kurz. Významným momentem byla návštěva Lázní Teplice nad Bečvou, kde účastnice získaly pohled na historii a současnost těchto lázní, včetně prohlídky jednotlivých provozů jako vodoléčba, elektroléčba, léčba kyslíkem, masáže a bazény. Přestože je kurz obsahově pro laiky náročný, všechny kurzistky zvládli celý proces na jedničku,“ popisuje vedoucí kurzu PhDr. Jarmila Verešová, PhD.

Mnohé z absolventek již nalezly zaměstnání na pozicích sanitářek v různých zdravotnických zařízeních. „Velmi nás těší, že již během kurzu si někteří frekventanti najdou zaměstnání a to nejen v Přerově, ale i třeba i v Hranicích. Sanitářské pozice vykonávají např. v lékárně, na gynekologickém, urologickém nebo LDN oddělení. Uplatnit se lze také např. na oddělení patologické anatomie. Jsme pyšní na jejich úspěchy a věříme, že naše kurzy přispívají k posílení zdravotnického personálu," uvádí Mgr. Alžběta Panáková.

 

Následující kurz od března a probíhající registrace

Vedoucí kurzu, PhDr. Jarmila Verešová, PhD. sděluje: "Předchozí úspěch a zájem o kurz v Přerově nás motivoval k zahájení dalšího kurzu. Termín jsme vypsali na letošní březen. Frekventanti se mohou těšit na praxi v Nemocnici AGEL Přerov nebo nejrůznější exkurze a přednášky."

V dalším plánovaném kurzu od 25. března do 22. června 2024, mohou zájemci získat komplexní znalosti a dovednosti pro práci v oblasti zdravotnictví. Kurz probíhá v rozsahu 180 hodin a je rozdělen na dvě části. Teoretická část probíhá formou hybridní výuky, to znamená, že část teoretické výuky probíhá online a část přímo ve školních prostorách AGEL vyšší odborné školy na Náměstí Přerovského povstání. Nejvíce zajímavá a lákavá část všech kurzů je odborná praxe ve zdravotnickém zařízení. "Jsme nadšení zájmem o naše kurzy a věříme, že následující kurz bude stejně úspěšný jako ten první. Zájemci se mohou hlásit už nyní a to na webových stránkách školy" uvádí vedoucí kurzu.

„Za určitých podmínek je po úspěšném ukončení kurzu a nástupu do jednoho z našich zdravotnických zařízení možné vrácení účastnického poplatku. Pokud je uchazeč evidován na Úřadu práce, může si podat žádost o uhrazení kurzovného na příslušném úřadu práce,“ uzavírá zástupkyně ředitele školy Mgr. Alžběta Panáková.

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz